Acest colacel l-am pregătit pentru sărbatorea de 8 Martie.
Reţeta este una simplă de realizat, modul de a împleti în formă de cifră am vazuto la o doamnă care postase video pe internet şi atît de mult mi-a plăcut ca am încercat şi eu.
Eu am optat pentru un aluat puţin dulce cu ou şi lapte insă se poate de pregătit un aluat simplu din făină şi apă.
Din ingredientele date mi-a ieşit colăcelul plus florile pe el, fară a avea resturi de aluat.
Avem nevoie de :
550 g faină
1 linguriţă de sare
50 g zahăr tos
25 g drojdie proaspată
100 ml apă călduţă
100 ml lapte calduţ
70 ml ulei
Pregătim mai intiî maiaua dizolvind drojdia în laptele calduţ.
Adaugăm jumatate din cantitatea de zahăr şi 3-4 linguri de faină.
Mestecăm si lăsăm acoperit pentru minim 15 minute.
Intr-un bol adăugăm toate ingredientele rămase (uleiul il adaugam la urma) plus maiaua şi începem a frămînta. Cînd ingredientele s-au omogenizat adăugam uleiul.
Frămîntam pînă obţinem un aluat omogen, neted şi molcăluţ.
Lăsăm la crescut pîna îşi dublează volumul.
Cînd aluatul este gata, îl răsturnăm pe masa de lucru presărată cu făină. Tăiem o bucată de aluat (cam cît un pumn de mare) si o lasăm deoparte. Ne va trebui pentru ornarea cifrei, pentru flori.
Aluatul rămas in taiem in 6 părţi egale şi le întindem in cosiţe subţiri.
Reţeta este una simplă de realizat, modul de a împleti în formă de cifră am vazuto la o doamnă care postase video pe internet şi atît de mult mi-a plăcut ca am încercat şi eu.
Eu am optat pentru un aluat puţin dulce cu ou şi lapte insă se poate de pregătit un aluat simplu din făină şi apă.
Din ingredientele date mi-a ieşit colăcelul plus florile pe el, fară a avea resturi de aluat.
Avem nevoie de :
550 g faină
1 linguriţă de sare
50 g zahăr tos
25 g drojdie proaspată
100 ml apă călduţă
100 ml lapte calduţ
70 ml ulei
Pregătim mai intiî maiaua dizolvind drojdia în laptele calduţ.
Adaugăm jumatate din cantitatea de zahăr şi 3-4 linguri de faină.
Mestecăm si lăsăm acoperit pentru minim 15 minute.
Intr-un bol adăugăm toate ingredientele rămase (uleiul il adaugam la urma) plus maiaua şi începem a frămînta. Cînd ingredientele s-au omogenizat adăugam uleiul.
Frămîntam pînă obţinem un aluat omogen, neted şi molcăluţ.
Lăsăm la crescut pîna îşi dublează volumul.
Cînd aluatul este gata, îl răsturnăm pe masa de lucru presărată cu făină. Tăiem o bucată de aluat (cam cît un pumn de mare) si o lasăm deoparte. Ne va trebui pentru ornarea cifrei, pentru flori.
Aluatul rămas in taiem in 6 părţi egale şi le întindem in cosiţe subţiri.
Începem a împleti aşezînd cosiţele în modul următor:
Apoi fiecare parte o împletim (in 3).
Cînd am împletit toate 3 cosiţe , unim 2 cîte 2 pentru a obţine cifra 8.
Îl aşezăm in tigaie cu hîrtie tapetată şi ne apucăm de facut florile pentru decor.
Din alutul lasat deoparte, facem mici biluţe şi le întindem subţire în formă de cerc.
Tăiem cercul in patru ca in poză, obţinînd 4 treiunghiuri.
Sovrapunem triunghiurile obţinute (aşa ca în poză), răsucim şi tăiam în jumătate.
Dacă ne rămîne aluat facem si nişte frunzuliţe.
Florile le arănjăm pe incheiturile colacelului (unde s-au unit cele 2 capete). Fruzele le aranjăm după plac.
Lasăm să creasca cam 30-45 minute la loc călduţ.
După ce a crescut, il ungem cu galbenuş de ou bătut cu puţin lapte şi îl presărăm cu seminţe de mac sau susan, după plac.
Coacem la cuptor cald 160 C pentru 30-40 minute.
Nessun commento:
Posta un commento