Cozonacul, cum o stiu cu totii, este prajit
ura tradizionala romineasca (si bulgareasa) care se pregateste la Paste si la Craciun.
Desi acum nu este nici Pastele si nici Craciunul am hotarit sa-l pregatesc caci se poate minca in fiecare zi, indiferent ca este zi de sarbatoare sau nu.
Tin minte cind eram acasa ca bunica facea cozonacii cu stafide si deasupra ii ungea cu bezea. Chiar si miez de nuca si sfecla de zahar (ceea ce le pare ciudat multor persoane), insa era tare bun.
Aia au fost cozonacii copilariei mele.
Acuma insa ii pregatesc dupa o reteta mai sofisticata, schimbind proportiile ca sa obtin rezultate diverse, insa pot sa zic una: Imi vin mereu extraordinar de buni, indiferent care este crema inautru sau de le dau forma rotunda sau lunga.
De data aceasta l-am pregatit cu crema de nuci si cacao, pe cit se poate de simplu!
Din ingredientele de mai jos mi-a iesit un cozonac si niste cornulete (tava imi este de 25x12).
Il cozonac è un dolce tipico delle festività pasquali e natalizie in Romania (Moldova) cosi come in Bulgaria. Gli ingredienti sono semplici, a partire dalla farina, uova, burro, latte, frutta secca.
Gli si può dare la forma che si vuole, tonda o lunga e farcire sia con cioccolato, marmellata o creme a base di noci (o altra frutta secca), meringa.
I cozonci della mia infanzia erano più semplici rispetto a quelli di oggi. Consistevano nella maggior parte solo di farina, acqua, lievito, zucchero, poco olio, uova, uva passa. Oggi invece le proporzioni sono altre, aumentando le quantità dei grassi, sostituendo l'acqua con il latte, e l'uva passa con altra frutta secca.
Non è difficile da preparare e lo si può mangiare sempre (non per forza a Pasqua o Natale).
Dalle dosi qui sotto ho fatto un cozonac e dei cornetti (dello stesso impasto). La teglia da usare è quella usata per i plumcake (25x10).
Pentru cozonac / per il cozonac:
500 g faina / 500 g farina
100 g zahar / 100 g zucchero
15 g drojdie proaspata / 15 g lievito di birra fresco
25 g unt topit / 25 g burro sciolto
25 g untura / 25 g strutto
250 ml lapte caldut / 250 ml latte tiepido
2 galbenusuri / 2 tuorli
un praf de sare / un pizzico di sale
coaja unei lamii sau portocale / la buccia di un limone o un'arancia
N.B.
(ouale trebuie sa fie la temperatura camerei, faina cel mai bine cernuta, laptele caldut la fel ca si untul totpit / le uova devono essere a temperatura ambiente, la farina meglio setacciata, il latte e il burro fuso devono essere tiepidi e non bollenti)
Pentru umplutura / Per il ripieno:
2 albusuri / 2 albumi
200 g nuca macinata / 200 g noci tritate
150 g zahar / 150 g zucchero
un plic zahar vanilat / una bustina zucchero vanigliato
Untr-un bol punem laptele caldut impreuna cu zaharul si drojdia. Mestecam pina ce aceasta se dizolva. Adaugam citeva linguri de faina si lasam pentru 15 minute la loc caldut. Dupa 15 minute adaugam galbenusurile batute, untul si untura topita, sarea, coaja de lamiie si mestecam cu o furculita. Adaugam treptat faina. Framintam cam 20 de minute. Daca vedem ca aluatul se lipeste de miini, ne ungem miinile cu ulei si continuam a framinta.
Lasam sa creasca la loc caldut pina ce isi dulbeaza volumul (60 minute).
Pentru a pregati umplutura, batem albusele cu zaharul pina ce devine o compozitie alba. Adaugam nucile maruntite si cacao.
In una ciotola versare il latte tiepido insieme allo zucchero e al lievito. Mescolare finché quest'ultimo non si è sciolto. Aggiungere qualche cucchiaio di farina e lasciar riposare per 15 minuti.
Trascorsi i 15 minuti, aggiungere al composto le uova sbattute con una forchetta, il sale,, il burro e lo strutto fusi e la buccia del limone (o arancia). Mescolare con una forchetta e poi aggiungere l'altra farina. Impastare per una 20 di minuti. Se l'impasto è troppo appiccicoso,, ungersi le mani con dell'olio e continuare ad impastare.
Lasciar riposare per in luogo caldo per 60 minuti, finché non raddoppia di volume.
Per il ripieno montare gli albumi a neve insieme allo zucchero. Aggiungere le noci tritate e il cacao.
Impartim aluatul in 3 (2 parti trebuie sa egale, astea le vom folosi pentru cozonac. A treia parte insa o vom folosi pentru cornulete).
Partile egale le intindem in forma dreptunghiulara. Ungem o parte de umplutura si o rulam. La fel facem si cu a doua bucata de aluat.
Dividere l'impasto in 3 parti (2 devono essere di uguale peso, la terza parte ci servirà per fare i cornetti)
Le due parti le stenderle in un rettangolo, spalmare la crema sopra e arrotolare.
Dupa aia le impletim si asezam cozonacul in tava.
Poi dai due rotoli fare una treccia a due.
Lasam sa creasca timp de 30 de minute. Batem un ou si ungem cozonacul.
Lasciamo riposare 30 minuti coperto da un canovaccio. Trascorso il tempo, spennellare con un uovo sbattuto.
Il coacem la cuptor deja cald, la 180 ° circa 40-45 minute.
Cuocere a forno già caldo a 180° per 40-45 minuti.
ura tradizionala romineasca (si bulgareasa) care se pregateste la Paste si la Craciun.
Desi acum nu este nici Pastele si nici Craciunul am hotarit sa-l pregatesc caci se poate minca in fiecare zi, indiferent ca este zi de sarbatoare sau nu.
Tin minte cind eram acasa ca bunica facea cozonacii cu stafide si deasupra ii ungea cu bezea. Chiar si miez de nuca si sfecla de zahar (ceea ce le pare ciudat multor persoane), insa era tare bun.
Aia au fost cozonacii copilariei mele.
Acuma insa ii pregatesc dupa o reteta mai sofisticata, schimbind proportiile ca sa obtin rezultate diverse, insa pot sa zic una: Imi vin mereu extraordinar de buni, indiferent care este crema inautru sau de le dau forma rotunda sau lunga.
De data aceasta l-am pregatit cu crema de nuci si cacao, pe cit se poate de simplu!
Din ingredientele de mai jos mi-a iesit un cozonac si niste cornulete (tava imi este de 25x12).
Il cozonac è un dolce tipico delle festività pasquali e natalizie in Romania (Moldova) cosi come in Bulgaria. Gli ingredienti sono semplici, a partire dalla farina, uova, burro, latte, frutta secca.
Gli si può dare la forma che si vuole, tonda o lunga e farcire sia con cioccolato, marmellata o creme a base di noci (o altra frutta secca), meringa.
I cozonci della mia infanzia erano più semplici rispetto a quelli di oggi. Consistevano nella maggior parte solo di farina, acqua, lievito, zucchero, poco olio, uova, uva passa. Oggi invece le proporzioni sono altre, aumentando le quantità dei grassi, sostituendo l'acqua con il latte, e l'uva passa con altra frutta secca.
Non è difficile da preparare e lo si può mangiare sempre (non per forza a Pasqua o Natale).
Dalle dosi qui sotto ho fatto un cozonac e dei cornetti (dello stesso impasto). La teglia da usare è quella usata per i plumcake (25x10).
Pentru cozonac / per il cozonac:
500 g faina / 500 g farina
100 g zahar / 100 g zucchero
15 g drojdie proaspata / 15 g lievito di birra fresco
25 g unt topit / 25 g burro sciolto
25 g untura / 25 g strutto
250 ml lapte caldut / 250 ml latte tiepido
2 galbenusuri / 2 tuorli
un praf de sare / un pizzico di sale
coaja unei lamii sau portocale / la buccia di un limone o un'arancia
N.B.
(ouale trebuie sa fie la temperatura camerei, faina cel mai bine cernuta, laptele caldut la fel ca si untul totpit / le uova devono essere a temperatura ambiente, la farina meglio setacciata, il latte e il burro fuso devono essere tiepidi e non bollenti)
Pentru umplutura / Per il ripieno:
2 albusuri / 2 albumi
200 g nuca macinata / 200 g noci tritate
150 g zahar / 150 g zucchero
un plic zahar vanilat / una bustina zucchero vanigliato
Untr-un bol punem laptele caldut impreuna cu zaharul si drojdia. Mestecam pina ce aceasta se dizolva. Adaugam citeva linguri de faina si lasam pentru 15 minute la loc caldut. Dupa 15 minute adaugam galbenusurile batute, untul si untura topita, sarea, coaja de lamiie si mestecam cu o furculita. Adaugam treptat faina. Framintam cam 20 de minute. Daca vedem ca aluatul se lipeste de miini, ne ungem miinile cu ulei si continuam a framinta.
Lasam sa creasca la loc caldut pina ce isi dulbeaza volumul (60 minute).
Pentru a pregati umplutura, batem albusele cu zaharul pina ce devine o compozitie alba. Adaugam nucile maruntite si cacao.
In una ciotola versare il latte tiepido insieme allo zucchero e al lievito. Mescolare finché quest'ultimo non si è sciolto. Aggiungere qualche cucchiaio di farina e lasciar riposare per 15 minuti.
Trascorsi i 15 minuti, aggiungere al composto le uova sbattute con una forchetta, il sale,, il burro e lo strutto fusi e la buccia del limone (o arancia). Mescolare con una forchetta e poi aggiungere l'altra farina. Impastare per una 20 di minuti. Se l'impasto è troppo appiccicoso,, ungersi le mani con dell'olio e continuare ad impastare.
Lasciar riposare per in luogo caldo per 60 minuti, finché non raddoppia di volume.
Per il ripieno montare gli albumi a neve insieme allo zucchero. Aggiungere le noci tritate e il cacao.
Impartim aluatul in 3 (2 parti trebuie sa egale, astea le vom folosi pentru cozonac. A treia parte insa o vom folosi pentru cornulete).
Partile egale le intindem in forma dreptunghiulara. Ungem o parte de umplutura si o rulam. La fel facem si cu a doua bucata de aluat.
Dividere l'impasto in 3 parti (2 devono essere di uguale peso, la terza parte ci servirà per fare i cornetti)
Le due parti le stenderle in un rettangolo, spalmare la crema sopra e arrotolare.
Poi dai due rotoli fare una treccia a due.
Lasciamo riposare 30 minuti coperto da un canovaccio. Trascorso il tempo, spennellare con un uovo sbattuto.
Il coacem la cuptor deja cald, la 180 ° circa 40-45 minute.
Cuocere a forno già caldo a 180° per 40-45 minuti.
Intre timp pregatim cornuletele.
Nel frattempo prepariamo i cornetti.
Pofta Buna!
Buon Appetito!
Oggi ho provato di preparare il Cozonac seguendo questa ricetta. È uscito una meraviglia, ottimo! Io mi sono permessa di aggiungere all'impasto mezza fialetta di rum e i semi di mezza bacca di vaniglia.
RispondiEliminaGrazie della ricetta!
Sono molto contenta che ti è venuto bene
RispondiElimina. Amo i cozonac e li faccio ogniqualvolta ne ho voglia.