Zilelea astea o prietena de a mea a postat pe
facebook placintele care le-a preparat. Nu mai puteam de pofta, si iata ca am decis sa le prepar si eu ca stateam cu gindul
numai la ele.
Reteta este una simpla care o foloseste bunica, mama si acum eu. Insa eu in experienta facuta (la cursurile de patiserie) am invatat citeva secrete, si asa am modificat putintel reteta. Reteta originala e cu faina, ulei, apa, drojdii , insa eu am adaugat oua si jumatate din cantitatea de ulei am inlocuito cu unt topit.
Deci pentru aluat avem nevoie de:
Cam 1 kg de faina calitate superioara
(eu am folosit 500 g faina manitoba, aici ea se gaseste, nustiu in alata parte, si 500 g faina 00)
15 g drojdii proaspete
350-400 ml apa calduta( in dependenta de faina)
2 oua (se poate si fara)
1 lingurita zahar
2 lingurite sare
100 ml ulei
Pentru umplutura :
Brinza de vaci (sau ricotta)
Putina brinza de oi
Cartofi
Cam 150 ml de apa calduta o punem intr-un vas, adaugam drojdia si zaharul si amestecam pina se dizolva. Adaugam 4 linguri de faina. Lasa sa creasca 30 minute.
Dupa 30 minute va arata asa
Acum adaugam ouale batute cu sarea si mestecam.
Treptat adaugam apa si faina. Apa nu ne grabim sa o turnam toata, ci in baza cum va fi aluatul.
Incepem a framinta. Daca vedem ca aluatul este tare adaugam apa.
Cam asa trebuie sa arate alauatul (cu 150 ml apa initiala)
Framintam aluatul, adaugam faina ramasa si apa.
Aluatul este ft moale si elastic,, putin lipicios. Acum incepem a adauga uleiul putin cite putin, continuind a framinta.
Dupa ce s-a terminat uleiul, punem aluatul pe masa si continuam sa-l lucram pina devine o compozitie omogenee si neted. Trenuie sa fie un aluat molcalut, neted si foarte putin lipicios. Ungem cu ulei vasul si punem aluatul inauntru, il ungem cu ulei deasupra si ii punem o bucata de folie alimentara, dupa aia un prosop curat.
Lasam la crescut la loc caldut pe timp de 1.30 minute. Daca e prea cald afara poate sta si mai putin la crescut.
Impartim aluatul in bilute a cîte 120 g fiecare.
Pentru ca sa se primeasca mai rufoase (ferfenitoase cum se zice la noi), dupa ce am rulat placinta un capat il rulez in sus si alt capat in jos, si se primeste asa:
numai la ele.
Reteta este una simpla care o foloseste bunica, mama si acum eu. Insa eu in experienta facuta (la cursurile de patiserie) am invatat citeva secrete, si asa am modificat putintel reteta. Reteta originala e cu faina, ulei, apa, drojdii , insa eu am adaugat oua si jumatate din cantitatea de ulei am inlocuito cu unt topit.
Deci pentru aluat avem nevoie de:
Cam 1 kg de faina calitate superioara
(eu am folosit 500 g faina manitoba, aici ea se gaseste, nustiu in alata parte, si 500 g faina 00)
15 g drojdii proaspete
350-400 ml apa calduta( in dependenta de faina)
2 oua (se poate si fara)
1 lingurita zahar
2 lingurite sare
100 ml ulei
Pentru umplutura :
Brinza de vaci (sau ricotta)
Putina brinza de oi
Cartofi
Cam 150 ml de apa calduta o punem intr-un vas, adaugam drojdia si zaharul si amestecam pina se dizolva. Adaugam 4 linguri de faina. Lasa sa creasca 30 minute.
Dupa 30 minute va arata asa
Treptat adaugam apa si faina. Apa nu ne grabim sa o turnam toata, ci in baza cum va fi aluatul.
Incepem a framinta. Daca vedem ca aluatul este tare adaugam apa.
Cam asa trebuie sa arate alauatul (cu 150 ml apa initiala)
Aluatul este ft moale si elastic,, putin lipicios. Acum incepem a adauga uleiul putin cite putin, continuind a framinta.
Lasam la crescut la loc caldut pe timp de 1.30 minute. Daca e prea cald afara poate sta si mai putin la crescut.
Incepem a intinde cite o biluta. Le punem pe o farfurie si le ugem cu ulei pentru ca sa nu e lipeasca una de alta. Eu mai intii am intins 5 si am facut placintele si dupa aia alte 5. Asa nu am riscat ca aluatul sa se inmoaie prea tare de la ulei si sa nu il pot lucra.
Ultima biluta care o intindem si o punem in farfurile nu o ungem cu ulei.
Intoarcem Turtele asa obtinute si incepem a face placinta. Incepem de la turta care sta de desupt, adica prima pe care am intinso!
Mai intindem in miini turta, cu pumnii strinsi, atent sa nu se rupa aluatul, dupa aia o punem pe masa si o intindem mai tare, sa devina subtire, in felul urmator :
O ungem cu ulei, si o punem in doua. Partea care sta atirnata in jos o punem pe partea de pe masa . o ungem cu ulei, punem brinza pe margina de sus a turtei sau pe toată foaia si incepem a rula.
Aici un link cu video cu pregatirea placintelor.
Dupa ii dam forma care dorim. Le lasam vrio 20-30 minute sa creasca in tava de cuptor acoperite cu un prosop. Batem un ou cu putin lapte si ungem placintele.
Le coacem la 1750° pentru 40-60 min la cuptor preincalzit. In dependenta de cuptor.
Pofta buna!
Mulțumesc! Ești minunată !❤
RispondiEliminaCu mare placere.
EliminaSper foarte mult să vă fie de folos şi să vă pască rețeta.